Nový kotol na drevoštiepku chce Veľký Šariš sprevádzkovať do jesene

17.03.2011 Prešov

Veľký Šariš 17. marca (TASR) – Primátor Veľkého Šariša Mikuláš Drab verí, že v nasledujúcej vykurovacej sezóne budú do domácností a ďalších objektov dodávať aj teplo vyrábané na báze spaľovania drevnej štiepky v mestskej kotolni.
Novú technológiu inštalujú v kotolni pri železničnej stanici, kde sa nachádzajú aj ďalšie kotly na spaľovanie plynu. Drab konštatoval, že výberové konanie na dodávku technológie a stavebných prác bolo ukončené na jeseň minulého roka a momentálne vybavujú stavebné povolenie. Práce bude realizovať prešovská spoločnosť Ekomos, ktorá chce začať už v apríli. Okrem inštalovania novej technológie bude potrebné postaviť aj dva nové komíny, nakoľko ten starý je už nevyhovujúci.
Na financovanie projektu si bude musieť mestská samospráva vziať bankový úver. \"Oslovil som tri banky, aby nám predložili ponuky, za akých podmienok by nám ten úver poskytli. Je to úver v hodnote 350.000 eur so splatnosťou na 10 rokov,\" povedal primátor.
Verí, že harmonogram sa podarí dodržať a v budúcej zimnej sezóne bude mať takmer 200 domácností a 100 ďalších odberateľov možnosť odoberať aj teplo vyrobené spaľovaním drevoštiepky. Primátor uviedol, že v čase najväčších mrazov by nová technológia mohla pokryť asi 40 % z celkového potrebného množstva tepla a zvyšok vyrobia spaľovaním plynu. V letných mesiacoch pôjdu prioritne na báze štiepky.
Návratnosť investície bude síce trvať niekoľko rokov, podľa Draba by to však malo zatiaľ stačiť na to, aby sa nemuseli dvíhať ceny za teplo.
\"Skôr očakávam, že mierne klesnú. Ostatné ukáže až čas, treba počkať jeden až dva roky, aké úspory to prinesie, a potom sa rozhodneme, či pridáme aj ďalší kotol na drevoštiepku,\" povedal Drab.
Materiál na spaľovanie budú zatiaľ kupovať od dodávateľov v okolí. Primátor nevylúčil, že ak sa preukáže výhodnosť tejto technológie, zvážia i nákup štiepkovača, nakoľko drevnú hmotu môžu získavať aj z mestských lesov.
 

Vyberte región

mark